Lagers

Hulp nodig bij het kiezen van een lager of lagertype? Benieuwd naar het volledige aanbod lagers? Contacteer ons per e-mail via webshop@partool.be.

SKF lagers

De lagers van SKF zijn zonder twijfel de meest kwalitatieve lagers op de markt. Partool is officiële verdeler van SKF en heeft alle expertise rond aandrijving en lagers in huis. In onze drie vestigingen in Oostende, Evergem en Sint-Pieters-Leeuw hebben we een ruime voorraad kogellagers, rollagers en naaldlagers waardoor we onze klanten snel kunnen bedienen. U kan er lagers kopen maar we informeren u ook graag over smering, conditiebewaking of de montage en demontage van lagers.

INA en FAG

Partool kan uiteraard ook lagers van andere kwalitatieve merken aanbieden. Naast SKF lagers kan u ons ook contacteren voor INA lagers, FAG lagers, Timken lagers en Koyo lagers.

Kogellagers

Bij de kogellagers wordt een onderscheid gemaakt tussen groefkogellagers, hoekcontactkogellagers en zich instellende kogellagers. Een kogellager bestaat meestal uit een binnenring en een buitenring met ertussen één of twee rijen kogels (eenrijig of tweerijig). Door het draaien van de kogels vermindert de wrijving van een draaibeweging. Het voordeel van een kogellager is de eenvoudige, robuuste vorm waardoor het lager geschikt is voor zeer hoge snelheden en weinig onderhoud vergt. Kogellagers kunnen geproduceerd worden in verschillende materialen zoals rvs en kunststof. Er zijn ook keramische kogellagers. Door de vele toepassingen is de kogellager geschikt voor vrijwel alle industrieën. Uiteraard kan u kogellagers kopen in onze webshop.

Rollagers

Bij de rollagers onderscheiden we cilinderlagers, kegellagers en tonlagers. De rollen zijn een essentieel onderdeel voor cilinderlagers. Dankzij het logaritmisch profiel is er een optimale spanningsverdeling in het lager. Kegellagers worden dan weer gekenmerkt door een buiten- en binnenring met conische loopbanen met ertussen kegelvormige rollen. Kegellagers zijn bijzonder geschikt voor het opnemen van radiale en axiale belastingen. Tonlagers hebben steeds twee rijen rollen met een gemeenschappelijke bolvormige loopbaan in de buitenring. Omdat deze lagers zich kunnen instellen, zijn ze ongevoelig voor scheefstelling van de as t.o.v. het huis en voor doorbuiging van de as.

Lagerblokken of lagerhuizen

Lagerhuizen of lagerblokken worden gemaakt in grijs gietijzer, gietstaal of nodulair gietijzer. De lagerblokken vormen in diverse machines en installaties een eenheid met zich instellende lagers zoals tonlagers of tweerijige kogellagers.